Search

Vytvořte si vlastní aplikaci na míru pomocí Low-code / No-code

Kdo si uměl ještě před pár lety představit, že bez znalosti programování si vytvoří vlastní e-shop či webové stránky? Dnes už je to denní realita, kterou žijeme.

Řešení jako jsou WordPress, Wix, Shoptet, Shopify a mnoho dalších dnes zpřístupňují tyto technologie i běžným (neprogramátorským) lidem, jako jsem třeba já. ????

To stejné se odehrává i na scéně firemních informačních systémů a aplikací. Mezi technologie, které zaznamenávají rovněž „boom“ patří i tzv. Low-code / No-code platformy. Jsou to v podstatě takové stavebnice z Lega, tyto platformy vám nabízejí kostičky či jednotlivé dílky a vy si je pouze skládáte dle vašich potřeb. Některé platformy pro vás už mají připravené i šablony, takže můžete použít hotová řešení, jako jsou CRM, ERP, Task management, Project management a mnoho dalšího.

Co je to vlastně No-Code / Low-Code a je správný čas ho začít používat?

Vezmeme si příklad třeba z automobilového průmyslu, který porovnáme s vývojem softwaru.

Standardní automobily se neskládají ze základních dílů jakou šroubky a matičky, ale z předem sestavených bloků nebo komponent. Tímto způsobem jsou standardní automobily sestaveny poměrně snadno, rychle a za přijatelnou cenu a navíc i s předvídatelným výsledkem. 

To nutně neznamená, že jde o jediný způsob, jak auta stavět. Vždy budou existovat i velmi speciální auta, která se vyrábějí na zakázku mimo montážní linku. Takové vozy jsou jedinečné, vyrábějí se v řadu měsíců a také bývají velice drahé. Nejde o jenom cenu samotného vývoje, ale i cenu servisu v následujících letech.

když to může znít překvapivě, připomíná to psaní softwaru. Nový software můžeme vytvořit pouhým sestavením hotových kusů softwaru, nebo můžeme požádat programátory, aby výsledný kód napsali řádek po řádku a vytvořili tak jedinečný software na míru. A za unikátní software je samozřejmě nutné zaplatit unikátní peníze a smířit se s delší dobou dodání.

Mezi kladné stránky Low-code / No-Code platforem patří:

  • Rychlé a jednoduché dodání – software je sestaven z hotových bloků
  • Efektivní – není nutné vyvíjet každý řádek kódu, takže „vývoj “ je mnohem rychlejší/levnější
  • Odolnost proti chybám/Bezpečnost – použité kusy jsou testovány v mnoha softwarech/aplikacích, obsahují tedy méně chyb
  • Cenová dostupnost – řešení vytvářená na těchto platformách mají třetinové náklady ve srovnání s vývojem na zelené louce
  • Udržitelnost – vaše firma a potřeby se mění v čase, low-code/no-code platformy jsou dlouhodobě udržitelná řešení
  • Standardnost – všechny aplikace postavené na platformě mají většinou podobné nebo stejné grafické rozhraní a vlastnosti. Uživatelé tak nejsou nuceni se učit s každou aplikací zvlášť
  • Integrovatelnost – většina platforem umožňuje jednoduchý způsobem pomocí API integrovat řešení na vaše stávající systémy

Jaký je rozdíl mezi Low-code a No-Code?

Ne všechny platformy se mohou označit pomocí těchto slov a proto je vhodné si říci, jaké jsou mezi nimi rozdíly.

No-code je platforma, která vám umožňuje vytvářet funkční aplikace bez použití jediného kousku kódu. Namísto psaní stovek tisíc řádků kódu. Nepotřebujete žádné znalosti kódování ani skriptování. Stačí hlava na krku a trochu selského rozumu.

Ti co chtějí nahlédnout za oponu a nebojí se programování, tak pro ty je tu Low-code platforma, kde získáte větší kontrolu nad daným řešením, nejčastěji s používá javascript a díky němu můžete řešení obohatit o vlastní zkušenosti.

Pro koho je Low-code / No-code nevhodný?

Pokud se budeme zaměřovat na využití v sektoru malých a středních firem, tak jsem zatím jsem nenarazil na situaci, kde bych si ihned řekl, tudy cesta nevede. Spíše si myslím, že pomocí takových nástrojů není vhodné nahrazovat specializované systémy, jako je například účetnictví nebo mzdové agendy. Takové platformy mají velice široké využití v oblasti digitalizace a automatizace firemních procesů a vždy pomocí je možné je integrovat na specializovaná řešení.

Kde mohu začít?

Vyzkoušejte si je. V České republice i na světe existují stovky platforem, které můžeme označit jako Low-code či No-code. Nicméně já mezi tyto platformy řadím řešení, kde jejich dodávka koncovým zákazníkům není závislá na výrobci dané platformy. Tedy nabízí jejich řešení k volnému vyzkoušení a řešení provozují v režimu SaaS (software jako služba). Řešení má kvalitně zpracovanou podporu (články, videa či manuály) pomocí kterých jsem schopen dané řešení sám vyzkoušet a začít používat.

Mezi české zástupce bych v tuto chvíli zařadil Tabidoo.cloud

Mezi zástupce zahraničních společností například americký Airtable či ClickUp, izraelský Monday.

O mně

Jmenuji se Adam Bárta a dlouhodobě pomáhám malým či středním firmám s digitalizací a automatizací.

Další články

Další obsah o digitalizaci

Seznamte se s konceptem MVA! 🚀

Doba se mění a s ní i přístup k vývoji digitálních řešení. Stojíme před zlomem v digitalizaci a automatizaci procesů malých a středních podniků (SME). S velkou radostí vám představujeme koncept MVA – Minimální Verze Aplikace, který přináší revoluční pohled

Celý článek »

Systémy, které nebudou mít API nepřežijí

Proč je API je klíčem k budoucnosti digitalizace a automatizace. Digitalizace a automatizace procesů se stávají stěžejními pro úspěch podniků v 21. století. Jako konzultant na digitální transformaci si uvědomuji, že centrálním prvkem pro dosažení této efektivity je API (Application

Celý článek »

youtube kanál

Točím pro vás i na YouTube