Search

Fenomén Low-code / No-code: od úspory k překvapivě vysokým nákladům

No-code a low-code revoluce

V posledních letech se svět softwarového vývoje dočkal zásadní změny díky vzestupu no-code a low-code platformám. Tyto nástroje slibují snadnější a rychlejší tvorbu aplikací bez nutnosti hlubokých znalostí programování. Díky vizuálním editorům a přednastaveným modulům mohou uživatelé s minimálními technickými dovednostmi tvořit funkční a užitečné aplikace. No-code a low-code platformy tak otevírají dveře inovacím širší skupině lidí a podniků, což je jeden z hlavních důvodů jejich rostoucí popularity.

Kdy se pustit do DIY a kdy hledat profesionály

Přestože no-code a low-code nástroje nabízejí slibnou cestu k digitalizaci pro mnohé, ne všechny projekty jsou pro samostatnou práci ideální.

Zásadní otázkou je: „Kdy se pustit do vývoje sám a kdy je lepší obrátit se na odborníky?“

DIY přístup se hodí, když:

  • Potřebujete jednoduchou aplikaci nebo evidenci.
  • Projekt nevyžaduje složité databázové operace nebo integrace.
  • Máte čas a zájem se učit a experimentovat.

Odbornou pomoc vyhledejte, když:

  • Váš systém vyžaduje práci s více databázemi a složitější logiku.
  • Projekt obsahuje specifické provazby a musí splňovat konkrétní požadavky.
  • Očekáváte růst a škálovatelnost vaší aplikace.

Rizika „udělej si sám“ přístupu

Pokusy o vlastnoruční vývoj mohou na první pohled vypadat jako cesta k úspoře financí. Realita je však často jiná. Bez patřičných zkušeností a technického zázemí se mnozí tvůrci setkají s problémy, které nejsou schopni efektivně řešit. Tím se projekt prodraží, a to nejen finančně, ale i časově. Převzít a opravit nebo dokončit již započatou aplikaci může být ve finále až dvojnásobně dražší a náročnější, než začít s čistým stolem pod vedením zkušených profesionálů, kteří aplikace vytvářejí denně.

Přidaná hodnota spolupráce s odborníky

Vedle finančních a časových úspor přináší spolupráce s profesionálním týmem řadu dalších výhod:

  • Expertní znalosti a zkušenosti z předchozích projektů.
  • Jiný pohled a nové nápady na řešení vašich potřeb.
  • Zajištění kvality a bezpečnosti vaší aplikace.
  • Efektivita a rychlost ve vývoji díky osvědčeným postupům.

Příklady z naší praxe

V praxi jsem se setkal s mnoha případy, kdy se zákazníci pokusili o samostatný vývoj no-code projektů, aby ušetřili náklady, ale nakonec se ocitli v situaci, kdy museli vynaložit mnohem více prostředků, než kdyby se od počátku obrátili na odborníky. Jeden z projektů, který byl původně zamýšlen jako jednoduchá databázová aplikace, se po několika měsících samostatného úsilí zákazníka proměnil v komplexní výzvu s násobně vyššími náklady na dokončení.

Pokud tedy stojíte před rozhodnutím, zda se pustit do vývoje sami nebo se obrátit na profesionály, vzpomeňte si, že krátkodobé úspory mohou vést k dlouhodobě vyšším výdajům. Vyberte cestu, která nejen ušetří vaše peníze, ale i čas a energii, kterou můžete věnovat tomu, co opravdu umíte a co vás baví.

O mně

Jmenuji se Adam Bárta a dlouhodobě pomáhám malým či středním firmám s digitalizací a automatizací.

Další články

Další obsah o digitalizaci

Seznamte se s konceptem MVA! 🚀

Doba se mění a s ní i přístup k vývoji digitálních řešení. Stojíme před zlomem v digitalizaci a automatizaci procesů malých a středních podniků (SME). S velkou radostí vám představujeme koncept MVA – Minimální Verze Aplikace, který přináší revoluční pohled

Celý článek »

Systémy, které nebudou mít API nepřežijí

Proč je API je klíčem k budoucnosti digitalizace a automatizace. Digitalizace a automatizace procesů se stávají stěžejními pro úspěch podniků v 21. století. Jako konzultant na digitální transformaci si uvědomuji, že centrálním prvkem pro dosažení této efektivity je API (Application

Celý článek »

youtube kanál

Točím pro vás i na YouTube