Search

5 důvodů, proč neřídit firmu přes Excelové tabulky

Excel je skvělý nástroj na práci s daty, ale na každodenní řízení provozu je určitě nevhodný. Existují totiž situace, kdy už nestačí. Zde je pět limitací, na které narazíte, když se snažíte řídit svůj byznys pomocí Excelu.

Limit číslo 1: Dva a více lidí už je moc!

Excel je skvělý pro osobní použití, ale jakmile začnete spolupracovat s více lidmi, začínají problémy. Dohoda o tom, kdo co upraví, může být matoucí, a informační chaos hrozí. Rozhodně to není efektivní způsob práce.

Limit číslo 2: Bezpečné řízení přístupů k datům

Představte si, že do vašeho týmu přijme nový kolega. Jak zajistíte, aby měl přístup jen k těm datům, ke kterým by měl mít přístup? Excel nemá sofistikované řešení pro řízení přístupu, což může znamenat bezpečnostní rizika pro vaše citlivé informace.

Limit číslo 3: Hlídání důležitých termínů

Sledování důležitých termínů a událostí může být v Excelu obtížné. Jakmile začnete ztrácet přehled o tom, co je třeba dodržet a co ne, můžete ztratit důvěryhodnost u svých zákazníků.

Limit číslo 4: Propojování tabulek

Máte-li více tabulek s daty, může být obtížné udržovat přehled o tom, co souvisí s čím. Propojení těchto tabulek může být složité a při neopatrnosti můžete způsobit chyby a duplicity.

Limit číslo 5: Auditní historie

Můžete si představit situaci, kdy si najednou uvědomíte, že někdo z týmu provedl změnu v datech, a vy nevíte, co a jak bylo změněno. Auditní historie, která by vám umožnila sledovat změny v datech, není ve standardním Excelu k dispozici.

Co říci závěrem?

Den co den se opakuje scénář, kdy se naši klienti setkávají s těmito pěti hlavními omezeními, když se pokouší řídit své firmy prostřednictvím excelových tabulek. A právě tato omezení často stojí v pozadí jejich hledání lepší alternativy.

Na začátku podnikání může být použití jednoduché databáze pro řízení firmy přijatelné. Poskytuje základní strukturu dat a umožňuje vytvořit základní přehled o chodu firmy. Ačkoliv je Excel široce dostupný a známý, má své limity. Je důležité mít na paměti tato omezení a vnímat je jako signály, že je čas na posunutí řízení firmy na vyšší úroveň.

Excel je rychlý a jednoduchý nástroj, který je známý téměř všem. To jej činí vhodným pro začátky podnikání. Navíc, pokud se později rozhodnete přejít na specializované řešení, import dat z Excelu je běžnou praxí.

O mně

Jmenuji se Adam Bárta a dlouhodobě pomáhám malým či středním firmám s digitalizací a automatizací.

Další články

Další obsah o digitalizaci

Seznamte se s konceptem MVA! 🚀

Doba se mění a s ní i přístup k vývoji digitálních řešení. Stojíme před zlomem v digitalizaci a automatizaci procesů malých a středních podniků (SME). S velkou radostí vám představujeme koncept MVA – Minimální Verze Aplikace, který přináší revoluční pohled

Celý článek »

Systémy, které nebudou mít API nepřežijí

Proč je API je klíčem k budoucnosti digitalizace a automatizace. Digitalizace a automatizace procesů se stávají stěžejními pro úspěch podniků v 21. století. Jako konzultant na digitální transformaci si uvědomuji, že centrálním prvkem pro dosažení této efektivity je API (Application

Celý článek »

youtube kanál

Točím pro vás i na YouTube